DZIEŃ BUŁGARÓW W BESARABII

30 października w Bułgarskim Instytucie Kultury odbyła się prezentacja książki dra Jerzego Hatłasa – „Bułgarzy w Besarabii – 200 lat historii”.

Jerzy Hatłas (ur. 1958), absolwent historii oraz archeologii UAM, jest doktorem historii. Od 1984 roku pracuje w BU UAM. Jest stypendystą fundacji „Centro Incontri e Studii Europei”(Włochy) oraz trzykrotnym stypendystą fundacji „Janineum” (Austria). a także uczestnikiem International Summer School „Balans between East and West” (Macedonia). Doktor ten jest również autorem 2 książek oraz około 100 artykułów z zakresu historii starożytnej, archeologii śródziemnomorskiej, politologii oraz bibliotekoznawstwa. Przeważająca część jego dorobku ukazała się poza granicami Polski – w Bułgarii, Czechach, Grecji, Hiszpanii, Mołdawii, Rumunii, na Ukrainie i w Wielkiej Brytanii.

W najnowszej książce zainteresowania badawcze koncentrują się wokół problematyki besarabskiej, zwłaszcza Gagauzów oraz Bułgarów zamieszkujących na tym obszarze. Książka ta ma na celu przybliżenie polskiemu czytelnikowi podstawowych faktów zawiązanych z emigracją ludności bułgarskiej z Półwyspu Bałkańskiego w  międzyrzecze Prutu i Dniestru, a także zapoznanie ze współczesnym życiem potomków tych przesiedleńców.

Na samej prezentacji Jerzy Hatłas opowiedział o historycznych aspektach zawartych w książce, o procesie przesiedlenia Bułgarów na region Budziaku (południowej Besarabii), o losach tychże emigrantów i ich potomków. O życiu i próbie rozwoju bułgarskiej kultury i języka z dala od rodzimego kraju. Doktor podzielił się również swoimi wrażeniami z podróży po Mołdawii i części południowej Ukrainy, opowiedział o tym jak wygląda dzisiejsza rzeczywistość mieszkańców tych rejonów i co  tak naprawdę pozostało z  tej dawnej tradycji, kultury i języka.

Serdecznie zachęcamy Państwa do odkrycia z książką Jerzego Hatłasa tej niezwykłej historii- do czytelniczej podróży po krainie dawnej i współczesnej Besarabii.

Tekst: Pamela Kaczmarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *